Spørgsmål 112

Egenviden spørgsmål 112.

Spørgsmål:

Kraftoverføringen fra motor over kobling, gearkasse, kardanaksel, differentiale, drivaksel og kardanled til bilens drivende hjul.

Svar:

Forklaring 1

Motorens opgave er at få bilen til at køre. Koblingen overfører motorens bevægelser til gear kassen. Gear bruges til at udnytte motorens omdrejninger bedst muligt.

Baghjulstrukne biler.

Motorkraften går fra svinghjulet gennem koblingen. Når man har koblet til går bevægelsen til gearkassen og derfra ud i kardanakslen, gennem differentiale ud til drivakslen – i dette tilfælde de bagerste hjul.

Diffrentiale opgave er, via drabanthjul, at sørge for de drivende hjul kan rotere med forskellige hastigheder under svingning.

Forhjulstrukne biler.

Motor, kobling, gearkasse og differentiale er sammenbygget og kardanakslen er unødvendig.

 

Forklaring 2

Den drivkraft der anvendes til fremdrift af en bil dannes i en motor ved forbrænding af brændstof. Denne forbrænding omsættes til bevægelse i form af stempler fastgjort på pejlestænger, der igen er monteret på krumtappen.

Kraften fra motor overføres til de drivende hjul via koblingen. Denne bruges til at sikre blød igangsætning samt frakobling af motorkraften ved gearskifte, og betjenes vha. koblingspedalen i førerkabinen. I koblingen findes en gearkasseaksel (indgangsaksel), der roterer når koblingen ikke er aktiveret.

Ved hjælp af et tandhjulssystem i gearkassen kan motorkraften udnyttes bedre og hastigheden og trækkraften kan tilpasses behov. Dette sker vha. gearstangen.

Via kardanakslen overføres motorens drivkraft fra gearkassen til differentialet. Da gearkassen sidder fast på vognens chassis, og bagakslen er fjedrende ophængt er kardanakslen forsynet med et eller to kardanled der muliggør en vis indbyrdes drejning i alle retninger. Da en bils hjul i et sving skal tilbagelægge forskellige vejlængder (de yderste længst) er monteret et differentiale der muliggør at hjulene drives med forskellige hastigheder

Mellem differentialet og de drivende hjul benyttes drivaksler til at overføre motorkraften.

 

<-Spørgsmål 111  –  Tilbage til oversigt  –  Spørgsmål 113->