Spørgsmål 131

Egenviden spørgsmål 131

Spørgsmål:

De almindeligste fjedertyper, herunder skruefjedre, bladfjedre og torsionsfjedre samt deres anvendelse

Svar:

Fjedrene er monteret for at opnå en behagelig, komfortabel og sikker kørsel. Fjederenes opdage er at optage de stød og vibrationer der kommer fra vejen.

Fjedrene er spændt når bilen står på vejen og presser dermed dækket ned mod vejen. Når bilen kører over en ujævnhed, vil fjederen spænde yderligere og ved kørsel hen over et hul i vejen vil dækket blive presset ned i hullet.

Monteres støddæmperen mellem karosseri og hjul så samme måde som fjederen er støddæmperen i stand til at dæmpe den uheldige fjederresonans og holder et ensartet hjultryk på vejen.

 

Bladfjedre

Bladfjedre findes stadig på mange vogntyper. Den kan udbygges og gøres stivere med flere hjælpelag, der først træder i funktion, når belastningen stiger (progressiv virkning)

Ved anvendelse i forbindelse med bagaksler afhængig af ophængningsmetoden kan opstå over- eller understyringstendens.

 

Skruefjedre

Skruefjedre (Cylindriske fjedre) anvendes i dag på et stort antal biler til både for- og baghjulsaffjedring. Skruefjedrene kræver ingen vedligeholdelse. Skruefjedrene kan bygges med progressiv virkning.

 

Torsionsfjedre

Torsionsfjedre (stavfjedre) anvendes i dag kun af enkelte fabrikanter (fek.s. VW) Torsionsfjedrene er meget robuste og kan indstilles.

 

<-Spørgsmål 130  –  Tilbage til oversigt  –  Spørgsmål 132->