Spørgsmål 88

Egenviden spørgsmål 88

Spørgsmål:

Elektronisk stabilitets kontrol (ESC)

Svar:

Elektronisk stabilitetskontrol er en computer-baseret teknik, der ved hjælp af signaler fra forskellige sensorer i bilen automatisk griber ind over for udskridning i al slags føre – på tør vej, på våd vej, på is og i sne.

ESC er altid kombineret med anti-blokeringsystem til bremserne (ABS) og antispin-teknik.

ESC-systemet reagerer straks på enhver begyndende udskridning – på lige vej, i sving, under acceleration og under bremsning.

Hvis hastigheden i udskridningsøjeblikket ikke er meget for høj i forhold til føret, vil ESC-systemet genvinde vejgrebet for alle hjul og stabilisere bilen, så man kører videre, som om intet er hændt.

Friktionen mellem dæk og vej, hastigheden og kørestilen er afgørende for, hvor megen hjælp man kan påregne fra ESC.

Man må ikke forestille sig, at man med ESC kan tillade sig at sætte hastigheden op, styre mere friskt i sving og accelerere hurtigere i dårligt føre. ESC giver ikke dækkene i sig selv bedre vejgreb, og ESC kan ikke sætte naturlovene ud af kraft.

ESC er en sikkerhedsteknik, der kan hjælpe den fornuftigt kørende bilist, når vejen er mere glat end ventet. For at være på den sikre side skal man indrette sin kørsel efter føret fuldstændig som i biler uden ESC.

I de fleste biler kan ESC slås fra, og det kan man med fordel udnytte, hvis man sidder fast i sne.

.

<-Spørgsmål 87  –  Tilbage til oversigt  –  Spørgsmål 89->